QUÈ ÉS UNA AUDITORIA CIUTADANA DEL DEUTE?

Iconos Auditoria movilización-02L’auditoria ciutadana del deute és un instrument d’anàlisi i denúncia de la política d’endeutament duta a terme pels governs, així com de l’impacte d’aquesta política sobre la població. No només es fa una anàlisi de les dades financeres, sinó una anàlisi més àmplia i profunda que abasta des de les retallades en els drets fonamentals de la ciutadania, el medi ambient i la falta de transparència, fins al dret de control que té la ciutadania sobre aquells que governen, tant a nivell municipal, autonòmic i estatal.

L´objectiu immediat d’una auditoria ciutadana del deute és examinar i avaluar els processos que l’han originat, proporcionar i aplicar arguments ètics, jurídics i polítics que servisquen per declarar-lo il·legítim o odiós (si és el cas) i, finalment, promoure la seua anul·lació i denunciar els responsables. Però a més d’això, l’auditoria és un instrument d’empoderament de la ciutadania i un procés d’aprenentatge col·lectiu, d’accions crítiques de carrer, de sensibilització i de creació d’alternatives.

Es tracta d’un procés que requereix un ampli suport i col·laboració de la ciutadania en general i dels moviments socials per a unir forces i recursos, ja que s’han d’auditar sectors o àmbits molt diversos (sanitat, educació, medi ambient, gènere…) i cada moviment ciutadà constitueix una font d’informació de primera mà sobre els principals impactes que les mesures d’austeritat ocasionades pel pagament del deute estan suposant en les seues respectives àrees.