Carta al Rector de la Universitat de València

Estimat senyor Esteban Morcillo, rector de la Universitat de València,

Com vostè bé sap, el passat dijous 17 d’octubre, José Viñals, actual subdirector general del Fons Monetari Internacional (FMI) per a afers financers, va apadrinar més de 500 llicenciats i llicenciades de la Facultat d’Economia de 2013 en un acte de graduació que tingué lloc al Palau de la Música de València. Acte del qual vostè mateix va ser l’encarregat de l’obertura cerimonial.

El dia següent, divendres 18 d’octubre, el mateix José Viñals tenia prevista una conferència titulada “L’economia Global en transició”, organitzada per la Facultat d’Economia.  Fruit del moviment estudiantil, crític amb aquest tipus de visites, l’acte se celebrà finalment, no a la facultat com estava previst, sinó a l’Adeit, amb mitja hora de retard i a porta tancada, sense permetre l’accés a estudiants universitaris -tot i haver-hi llocs buits-.

No és la primera vegada que els homes de negre del FMI visiten la Universitat de València. A l’octubre del 2011 va ser convidat per fer un acte similar -que també fou rebutjat per l’estudiantat- el senyor Carlo Cottarelli, aleshores director del Departament d’Afers Fiscals de l’FMI, el qual ha comunicat recentment la decisió de deixar eixe càrrec per incorporar-se al govern italià com a comissionari per a la reforma de la despesa pública i així controlar la política pressupostària segons la ideologia de l’FMI. En aquell moment, el director departamental de l’FMI va afirmar que Grècia necessitava més ajustaments fiscals perquè considerava que els que s’havien fet al país fins al moment “no eren suficient”.

Des de la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute de València volem expressar una forta inquietud davant l’actuació de la Universitat de València envers una institució que influeix i determina directament les polítiques d’austeritat en què viu el món estudiantil, en particular a través de les retallades en educació, la privatització, l’acomiadament de professorat i l’augment de les taxes universitàries. Per això, també volem denunciar la dedicació del pressupost universitari a l’organització d’actes que afavoreixen entitats com el FMI, les quals disposen ja de suficient suport mediàtic per difondre les seues tesis neoliberals sense que siga necessari que les universitats públiques hi intervinguen. Els diners de la universitat han de destinar-se als i les estudiants, per millorar la formació i la qualitat dels estudis que reben, no a institucions que juguen amb la vida de les persones per enriquir una minoria.

Salutacions,
Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute de València